Nowotwory

nowotwory_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Cytologia

Tytuł:Cytologia
Autor:Alina
24.5.2011, 08:25
Witam! jestem 30-letnią kobietą. Chciałam powiedzieć wszystkim kobietom, aby robiły regularnie cytologię, ponieważ może ona uratować życie. Kiedyś przez przypadek weszłam na stronę cytologia.info.pl . Znalazłam tam ciekawe informacje. Strona zachęciła mnie do badań. Okazało się, że mam wirus HPV- na szczęście było to początkowe stadium. Dzięki szybkiemu i odpowiedniemu leczeniu jestem teraz zdrowa. Mam nadzieję, że moja historia zachęci inne kobiety do robienia badań.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest kwadratowe: koło czy kwadrat?

nowotwory_ciekawostki

Ciekawostki

Torbiel
Zwykle zaczyna się gdy podczas kąpieli odczuwasz niewielki guzek. Czasem jakiś dziwny ból nie daje Ci spokoju, właśnie dlatego udajesz się na badania. Robicie prześwietlenie i co słyszycie? „proszę się nie martwić, to tylko torbiel. Konieczna będzie operacja ...” No tak, a co to jest ta torbiel? Czy mogę to zbagatelizować ? Czy z czasem nie przeistoczy się ona w nowotwór? Takie właśnie pytania nurtują wielu z nas, ponieważ nie uzyskaliśmy na nie odpowiedzi...

Czy wiesz, że...

Cysta zaliczana jest do tak zwanych wytworów patologicznych. Wyróżniamy raczej odmiany łagodne i należy dodać, że najczęstszym miejscem ich występowania są narządy rodne u kobiet. Cysty mogą się tworzyć w przedsionku pochwy, w jej ścianie, na szyjce macicy, wewnątrz samej szyjki, w mięśniu macicy i w okolicach jajowodów. Zależnie od rozmiarów cysty i okresu cyklu miesiączkowego mogą występować jednostronne bóle pod brzuchem. Cysty o małych rozmiarach zwykle nie powodują żadnych dolegliwości.

Polecamy

Białaczka
Białaczka jest chorobą nowotworową. Rak krwi, bo tak jest nazywana ta choroba, polega na nieprawidłowym wzroście w całym organizmie białych krwinek, zwanych leukocytami jednego typu. Zajmują one prawie cały szpik kostny, naciekając inne poza szpikowe narządy i zmieniając obraz krwi oglądany pod mikroskopem. Białaczki możemy podzielić na ostre czyli częstsze, oraz na przewlekłe zwane rzadszymi

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż metamizol jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.). Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból i gorączka.